Начало Новини Заради подмор на пчели стопани от Тервелско отиват на протест в София

Заради подмор на пчели стопани от Тервелско отиват на протест в София

Около 1000 пчелни семейства пострадаха, натровени с препарати за растителна защита
Заради поредния подмор на пчели петима стопани от Тервелско ще се включат в национален протест, който ще се проведе утре от 11 часа пред Министерски съвет в столицата.
Милен Михалев, който се грижи за пчелин от 100 кошера в землището на тервелското село Войниково, твърди, че пчелите му са умрели по полето, след като в средата на април земеделец пръскал неправомерно с препарати за растителна защита.
„При наличието на пило, което се люпи всеки ден, кошерите трябваше да бъдат доста силни, но в момента не е така“, казва Михалев.
Неговият колега Венцислав Тодоров също е сред пострадалите. Той има 90 кошера в с. Нова Камена, като по думите му пчелните му семейства са унищожени на 60-70%. „Имах и рапица, и акация, и гледич, досега трябваше да съм изкарал поне по 15-20 кг мед от кошер, а няма нищо такова“, заяви Тодоров.
След като установил подмора, той веднага извикал представители на БАБХ и „Растителна защита“. Платил 420 лева, за да се изследват проби от пчелите му. Установило се обаче, че активното вещество, което е убило пчелите, не съвпада с препаратите на въпросния земеделец. Въпреки това пчеларите подозират именно него и допускат, че е представил неверни документи.
„В общинската поземлената комисия са подадени 6 сигнала, но има и много пчелари, които не са подали заявления, защото нямат регистрация на пчелините“, посочи Михалев. Според него са пострадали около 1000 кошера.
Кметицата на с. Нова Камена Маринела Димитрова заяви пред Про Нюз Добрич, че местните земеделци са коректни и не нарушават наредбата, според която се пръска сред 19 часа. Този земеделец обаче, който не живее в Добричко, е пръскал през деня и без уведомително писмо. Тя казва още, че пчеларите често не могат да си позволят да поискат лабораторни анализи, защото струват скъпо.
Масови натравяния на пчели с препарати за растителна защита има в цялата страна и то за поредна година, алармират от бранша.