Начало Селото За първи път в скалната църква в Яйлата ще бъде отслужена литургия

За първи път в скалната църква в Яйлата ще бъде отслужена литургия

За първи път в уникалната скална църква „Св. Св. Константин и Елена“ в резерват Яйлата ще бъде отслужена литургия. Това ще стане на 2 юни от 18 часа, съобщи за Про Нюз Добрич кметският наместник на с. Камен бряг Георги Кръстев. По думите му досега там църковна служба не е имало.

„Отдавна обмисляме тази идея с отец Василий от Каварна и отец Павел от Шабла. Даже миналата седмица бяхме там с двамата свещеници, за да видим дали ще се получи. Те са били в подобна скална църква в Румъния“, поясни Кръстев.

Светилището е една от забележителностите в резервата. То се намира в една от пещерите-жилища, 101 на брой, обитавани от местните хора по тези земи около 5 век пр.н.е. Храмът има три ниши, които са се използвали в древността за религиозна дейност.

Скалната църква пострада при силното земетресение на 5 август 2009 година и известно време бе затворена за посетители. Тя бе укрепена през 2013 година по проекта на община Каварна „Яйлата – античната врата на Добруджа”, по който бе реставрирана и ранно-византийската крепост в резервата. Църквата бе подсилена със стоманени колони, подпори и греди.

В скалния монумент може да се види икона на патроните му – Светите Константин и Елена. Тяхното име носи и православният храм в село Камен бряг, открит през 2004 година. Хората в селото почитат светците по стар стил – на 3 юни, когато там има сбор. „Обикновено каним оркестри и има празненство. Тази година обаче денят се пада в средата на седмицата, затова не сме организирали събитие. То и хората тук вече са малко и повечето възрастни. Преди обед само ще бъде отслужена литургия в храма, отново от отец Василий и отец Павел“, каза Георги Кръстев.

Постоянно в селото живеят около 50 души. Когато обаче летовниците напълнят стаите за гости или разпънат палатки по терасите на скалистия бряг, населението нараства десетократно .