Начало Агроновини Земеделие България ще остане голям нетен износител на зърно, очаква се добра реколта

България ще остане голям нетен износител на зърно, очаква се добра реколта

Според министър Танева реколтата ще бъде около 5 милиона тона, според зърнопроизводителите – около 4,3 милиона, според ЕК – 5,8 милиона
Близо 5 милиона тона е очакваната зърнена реколта от пшеница тази година, по данни на Министерство на земеделието, храните и горите. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет, след днешното заседание на Консултативния съвет по зърно, съобщиха от министерството.
Тя подчерта, че и тази годината страната ни ще запази обемите си за самозадоволяване с хляб и фураж. Министърът допълни, че независимо от неблагоприятните за посевите агрометеорологични условия в настоящата стопанска година, се очаква добра реколта. По думите й, България е на едно от челните места по експорт на зърно за трети страни и ЕС. „Ще запазим категорично статута си на голям нетен износител на зърно и през настоящата маркетингова година”, отбеляза Десислава Танева.
По прогноза на Комитета по полски култури и зехтин към Европейската комисия, страната ни очаква 5,8 млн. тона.
Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите , от своя страна заяви, че по информация на членовете на асоциацията състоянието на пшеницата е сравнително добро. Според него се очаква реколта от около 4,2 – 4,3 млн. тона пшеница, което е с 30% по-малко спрямо предходната. По думите му, това обаче няма да се отрази на пазара и продоволствената сигурност. Той изрази надежда, че падналите дъждове през последните седмици ще стабилизират ситуацията в страната.
Десислава Танева съобщи, че се извършват обследвания по искания на земеделските производители. „До момента са издадени констативни протоколи за 28 хил. дка, основно в Североизточна и Източна България. От януари до април месец тази година в райони като Варна и Добрич с натрупване в различните месеци, валежите са били от 10 % до 30 % от средната месечна норма“, каза още тя. Министър Танева припомни, че МЗХГ прилага държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделските стопани за напълно пропаднали площи на 100% в резултат на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия. Тя е с максимален бюджет от 4 млн. лв. годишно. „И тази година стопаните ще получат обезщетенията си по помощта в същата календарна година, така както и за 2019 г., когато за първи път платихме тази помощ за различни пропаднали площи от климатични събития в самата календарна година“, поясни още тя.
Земеделският министър уточни, че няма механизъм, по който да се подпомагат пропаднали площи под 100 %.