Начало Агроновини Земеделие Чакат над 30% по-ниски добиви от пшеница в област Добрич, жътвата ще...

Чакат над 30% по-ниски добиви от пшеница в област Добрич, жътвата ще подрани

Между 250 и 300 хиляди декара в Добруджа ще бъдат разорани. Селекционерите апелират да се сеят български сортове и призовават към коректно изграждане на сортовата структура.

Добивите от пшеница в област Добрич ще бъдат с над 30% по-ниски в сравнение с миналата година, прогнозира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Средният добив от декар според него няма да надхвърли 400 килограма.

При някои земеделски производители състоянието на реколтата е направо драматично  – например в района на селата Белгун, Било и Септемврийци. Смята се, че в Добруджа ще бъдат разорани около 250-300 хиляди декара. Около 30% от площите пък ще имат добиви от 50 до 150 кг. от декар. В региона обаче има и ниви, в които състоянието на пшеницата е много добро, показват наблюденията на селекционера.

Причината за тази тревожна картина е сушата, както и фактът, че производителите пренебрегват българските сортове и експериментират рисково. Имало посеви, при които само една трета от класовете са запазили зърното, а самите класове често са с малко озърняване.

„Българските сортове са създадени с данъците на нашите земеделци и това са техните сортове. Ако продължават да не харесват българската селекция, защото била нискодобивна и създавала проблеми, може да стигнем до там, че тя да изчезне изцяло“, алармира проф. Киряков. Той допълни, че за разлика от чуждестранните сортове, родните са пригодени към местните условия с чести пролетни засушавания.

Иван Киряков прогнозира, че жътвата тази година ще стартира по-рано от обикновено – в третата десетдневка на юни, тъй като с всеки изминал ден пшениците променят цвета си.

Доц. д-р Галина Михова коментира, че като цяло в страната есенниците са в много добро състояние. В Добруджа обаче проблемът е сериозен заради неадекватно изградена сортова структура и грешни технологични решения от страна на производителите. „Допуснаха се грешки в сеитбата – тя се извърши извън препоръчителните за региона срокове. Бяха вземани неадекватни решения, късно се реагираше. Недооценен беше ниският влагозапас, необосновано се вложиха големи количества азотни торове – и сушата си каза думата“, заяви доц. Михова.

По думите й поуката от тази година за земеделците е, че трябва коректно да изграждат сортовата си структура.