Начало Агроновини Земеделие Браншът иска засилен контрол върху качеството на внасяните плодове и зеленчуци

Браншът иска засилен контрол върху качеството на внасяните плодове и зеленчуци

Браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ в България излязоха с декларация относно засиления контрол върху качеството на храни, внасяните у нас.  Тя е адресирана до земеделския министър Десислава Танева и до проф. д–р Паскал Желязков – изпълнителен директор на БАБХ.

В документа се казва:

„Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба.

Вследствие на заповедта на директора на БАБХ за завишен контрол по границите на влизащите в страната плодове и зеленчуци, очакваме спиране на нерегламентирания внос.

Производителите на плодове и зеленчуци считаме, че засиленият контрол ще осигури продукти на трапезата на българското население, които по никакъв начин няма да застрашават неговото здраве в краткосрочен и дългосрочен план. Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна.

Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата.

Вследствие на горепосочените факти подкрепяме изцяло предприетата инициатива и бихме искали тази заповед да стане постоянно действаща“, заявяват производителите на плодове и зеленчуци.

Декларацията е подкрепена от Съюз на Дунавските овощари, Добруджанския овощарски съюз, Българска асоциация на производителите на оранжерийни продукти, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.