Начало Новини Президентът: Земеделците трябва да бъдат стимулирани да сеят български сортове пшеница

Президентът: Земеделците трябва да бъдат стимулирани да сеят български сортове пшеница

Земеделските стопани трябва да бъдат стимулирани да сеят български сортове пшеница – устойчиви на студ и засушаване, пригодени за нашите климатични условия, заяви президентът Румен Радев при посещението си в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево.

Вече има информация от много стопани из страната, че добивите от пшеница на някои места ще бъдат 30-40 процента от миналогодишните в резултат от голямата суша, добави Радев, който посети демонстрационни полета на научната база. По думите му, селекционерите са му показали, че при същите климатични условия създадените сортове в института – признати на други пазари, дават много повече от площите, засети с вносни семена. Радев добави, че не може да има модерно земеделие без модерна селскостопанска наука с повече инвестиции и материална база, със стимули за младите учени.

Президентът коментира пред журналистите в отговор на въпрос за заявената готовност за политически проект от бизнесмена Васил Божков, че това е несериозно и трудно реализуемо.

Източник: БТА

Снимка: m.president.bg