Начало Агроновини Изграждат нова дестилерия за етерични масла край Балчик

Изграждат нова дестилерия за етерични масла край Балчик

Нова дестилерия за производство на етерични масла ще бъде изградена край село Преспа. Това става ясно от инвестиционно предложение, публикувано в сайта на Община Балчик.
Дестилационната инсталация ще бъде монтирана в съществуващо хале на стопански двор в селото. Тя ще разполага с 15 дестилационни апарата. В нея ще се изличат масла от собствена и закупена от други производители суровина.
Основният предмет на дейност на съоръжението е добив на етерични масла чрез парна дестилация за зелена тревна маса. Ще бъдат преработвани основно лавандула, маточина, римска лайка, безсмъртниче и риган.
Произведените етерични масла ще бъдат реализирани с директна продажба към външни юридически лица, специализирани в производството на козметика. Предназначението на произведените масла е за парфюмерийно-козметичната и хранителна промишленост.
В инвестиционното предложение се посочва, че необходимостта от изграждането на дестилерията се налага поради нарастващото производство на етерично-маслени култури и последващото третиране на произведените масла.