Начало Новини Между 150-400 килограма пшеница от декар очакват в област Добрич

Между 150-400 килограма пшеница от декар очакват в област Добрич

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват от 150 до 400 килограма пшеница от декар, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова преди началото на жътвата. По думите й прибирането на хлебната култура в крайморските общини Шабла и Каварна, където посевите най-много пострадаха от сушата, ще започне до десетина дни, а в цялата област – в началото на юли.
Край морето вече прибират ечемика, който е по-устойчива култура на суша и болести, и средният добив е около 150 килограма, така че пшеничените масиви там няма да дадат повече, каза председателят на браншовата организация. По думите й в благодатните години реколтата от ечемик достига 500-600 килограма от декар.
Радостина Жекова коментира, че пшеницата се е спасила от полягане в падналите в последните дни дъждове в Добричкия регион, тъй като не е могла да израсте и е останала ниска. Със сигурност обаче в райони, където за ден паднаха по 40 литра на квадратен метър, ще има наводнени полета и в калните наноси комбайните няма да могат да влязат. След последните валежи в почвения слой между 10-25 сантиметра, който доскоро беше напълно сух, влагата вече е 87 на сто от необходимото и запасите са добри за пролетните култури, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
В Добричка област засетите масиви с пшеница са около 1 245 000 декара, но има изсъхнали полета, които след обследване от специалисти се разорават. БТА