Начало Лов и риболов Отравяне или токов удар сред причините за мора на риба в язовира...

Отравяне или токов удар сред причините за мора на риба в язовира край Жегларци

Сигнал за измряла риба във водоем край село Жегларци е подаден в община Тервел. Причината за мора към момента не е ясна.

Кметът на селото Муталиб Халил и представителят на общината Петко Горбанов са на оглед на мястото. На снимките, публикувани във фейсбук от Мустафа Сали, се вижда множество измряла риба таранка в гьола, който преди десетилетия се е използвал от бившето ТКЗС.

„След огледа веднага ще уведомим РИОСВ“, каза за Про Нюз Добрич зам.-кметът на Тервел Диана Илиева. По думите й т.н. язовир „Жегларци“ или гьолът, както го наричат местните, не е отдаден под наем и не се стопанисва от никого. Все пак язовирът е зарибен.

Петко Горбанов посочи, че към момента огледът не може да ги насочи към причината за инцидента. Не е ясно дали е отравяне или токов удар, причинен от бракониери, за каквито случаи там са чували. До язовира води само един път, по който не са установени следи от тежки машини и това изключва изхвърлянето на някакви отпадъци.

Водоемът е естествено завирен. Наоколо няма някакви съоръжения от стопанско значение, които да са причина за мора на рибата. Предполага се, че е възможно да има намеса на лична основа. Взети са проби от рибата, които ще бъдат предоставени за анализ.