Начало Агроновини Земеделие Хизоп е новата билка, която увеличава площите си в Добруджа

Хизоп е новата билка, която увеличава площите си в Добруджа

Билката хизоп /исоп/, позната от древни времена, се отглежда отскоро в България за производство на етерично масло. „Това е една лечебна билка, която помага за борба с респираторни заболявания, изгражда имунната система, действа тонизиращо и ободряващо и има много ползи. Използва се в козметиката, за лечебни цели, но и като подправка на храни“, казва Весела Карапчанска – търговски представител на „Български билки и етерични масла“ със седалище с. Гълъбец, община Поморие. Тя и нейни колеги бяха в Добрич, за да потърсят връзки с местни производители и да представят хизопа като новия хит на пазара в производството на етерични масла. От него се добива специфично масло с камфоров дъх, което се използва за лечебни цели.
Целта им е да се работи съвместно, за да се излезе на световния пазар и да се наложи етеричното масло от хизоп, произведено в България.
Хизопът също намира вече място по добруджанските полета. В област Добрич с билката има засадени няколкостотин декара, например в балчишките села Гурково, Царичино и Тригорци.
За родина на хизопа се счита Средиземноморието. В Южна Европа тази билка често се явява добавка към домашни ликьори и други плодови напитки. Маслото от хизоп има бледожълт цвят, приятен мирис и прилича на лавандуловото. То влиза в състава на първокачествени парфюми, сапуни, шампоани, соли за баня. С лечебна цел се използват надземните части на билката и нейните цъфтящи цветове.
Добивът е по-малък от този от лавандулата, но има минимум ръчен труд. Цената на световния пазар на маслото от хизоп е 100-140 евро за килограм.
Това масло засилва чувството за бдителност и помага при тревожност и умора. Препоръчва се като средство за възстановяване след боледуване и общо тонизиране на тялото. Ефективно е и в случаите на респираторни проблеми, вирусни инфекции, възпалено гърло, грип, бронхит, хрема и възпаление на сливиците.
Под формата на лосион- крем , смесено с базово масло, то стяга кожата , прави я мека , нежна и прикрива бръчките.
„Български билки и етерични масла“ и техни партньори отглеждат около 600 дка хизоп. Имат малка дестилерия и са изнесли 70 литра масло във Франция.