Начало Агроновини Земеделие В Славеево ще се произвежда био розово масло

В Славеево ще се произвежда био розово масло

Розоберът приключи, а пазарът за маслото в момента е застинал заради пандемията

Био розово масло ще се произвежда от розовите масиви край село Славеево на СД „Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров“. Дружеството е стартирало процедура за био сертификация на насажденията си от 300 декара рози. „Процедурата е дълга, искат се много документи, правят се и проби на почвата,  но се надявам догодина да имаме био сертификат“, сподели за Агро Добрич управителят на фирмата Венцислава Апостолова. Био маслото е много търсено във Франция, където дружеството има клиенти.

Розоберът почти е приключил, останало е съвсем малко за дообиране. Цветовете се изваряват в розоварната на фирмата, изградена тази година.

„Около 20 дни продължи кампанията ни. Това, което цъфне за деня, трябва да се обере веднага и след това да се извари. Това е първата година за насажденията ни и като за начало сме доволни, имаше доста цвят. Пикът ни беше около 2-3 дни, в розовите полета работиха около 100 човека. Това е изключително трудна за прибиране култура – работи се сутрин от 5 часа и всичко се бере на ръка, защото още няма измислен комбайн за рози. И изваряването е трудно. Аз съм стояла до 3 часа през нощта, за да може да се извари маслото“, разказва Апостолова.

Около 340 кг цвят от декар е добивът, който управителката определя като добър за първата година от дейността. Полученото розово масло също изглеждало добро. Апостолова обяснява, че по принцип изварените количества от всички дни се смесват и след това се правят проби, за да се установи качеството.

Предстои да се намери пазар за маслото. „В момента почти няма търсене, а има доста количества, които са налични в България. Заради пандемията много от външните клиенти не правят заявки за тази година. Ние се опитваме да търсим пазар, пускаме запитвания“, казва Венцислава.

От 5 до 7 хиляди евро е цената на килограм розово масло. Пазарите основно са в САЩ, Индия, Китай.

Фирмата отглежда и 150 декара лавандула. Инвестирали са още в собствено лозе и малко декари с череши. Имат и 100 декара круши, засадени в началото на тази година – също трудоемко начинание, защото беритбата е на ръка. И крушите, и розоварната са плод на защитен проект по Програмата за развитие на селските райони. По проекта предстои да се изгради фуражен цех и малък цех за производство на студено пресовано олио от тиквени семки.

Венцислава Апостолова благодари на всички свои сътрудници – предимно млади хора, включили се в кампанията.