Начало Агроновини Земеделие В района на Шабла и Каварна започна жътвата на ечемика

В района на Шабла и Каварна започна жътвата на ечемика

Жътвата на ечемика започна в нивите край Шабла и Каварна. „Колегите жънат от миналата седмица, но това не е радостно, защото жънат по 150 кг/дка. Жъне се на местата, в които беше тотална суша“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В област Добрич миналата година с ечемик бяха засети над 15 хиляди декара, като се запазва тенденцията площите да намаляват всяка година. Обичайният добив е 550-600 килограма от декар и повече, защото ечемикът е по-устойчив на заболявания и суша. Тази година обаче посевите не издържаха заради екстремните метеорологични условия.

„На пшеницата сегашните дъждове няма да се отразят, защото това, което пропадна, то е пропаднало заради сушата до преди 1 седмица. Наблюдава се обаче бързо почерняване на класовете заради влагата и изпарението. В момента дъждът по-скоро вреди на пшеницата, отколкото помага. За пролетниците обаче валежите дойдоха съвсем навреме. За слънчогледите сме спокойни до жътва, за царевицата е още рано да се каже“, посочи Жекова.

Жътвата на пшеницата реално може да започне около 2-3 юли. Добиви ще са от 0 до 550 кг/дка, прогнозира Жекова.