Начало Агроновини Земеделие Земеделец в Каварненско отглежда 8 дка с технически коноп, иска да добива...

Земеделец в Каварненско отглежда 8 дка с технически коноп, иска да добива масло

Около 8 декара с технически коноп отглежда в своето стопанство край с. Българево Тодор Карагюлиев. Той обясни, че за засаждането на тази култура е нужно специално разрешение от Министерството на земеделието, като се извършва проучване и се чака около 3 месеца. Той е поискал разрешително преди Нова година и е засадил конопа през месец април 2020 година.

Преди дни снимка на нива, засята с канабис, разбуни духовете в Каварна. След това стана ясно, че това е технически коноп, чието отглеждане е абсолютно легално.

„Техническият коноп въобще не прилича на другия канабис, който се използва за наркотик, въпреки че са от един и същи род. Другият не може да се отглежда в полеви условия, сее се по дворове и в саксии и има специален режим на отглеждане“, казва земеделецът.

Психоактивното вещество тетрахидроканабинол /ТНС/ в техническия коноп трябва да не надхвърля 0,02%, докато при канабиса започва от 6-7% и стига до 30% и човек се напушва. На външен вид листата са долу горе едни същи, но цветът е различен.

Засега посевите на Карагюлиев се развиват нормално и дъждът е добре дошъл. По думите му в България е разрешено тази култура да се гледа за добив на семена, а семената могат да се използват за фураж, храна или производство на студено пресовано конопено олио.

В страната обаче не е разрешено да се изварява цветът на това растение. От него чрез дестилация с въглероден двуокис, а не с парна дестилация както при другите етерично-маслени култури, се добива изключително ценно масло.

„Не знам защо в цяла Европа това е разрешено, а в България – не. Познавам двама българи, които си изнесоха производството в Румъния, там добиват масло от цвета. То е много търсено, има лечебни свойства и струва скъпо. И докато студено пресованото олио от семената на конопа се търгува за около 40 евро за литър, цената на маслото от цветовете е 10 пъти по-висока – достига до 400 евро.

Тодор Карагюлиев каза, че ще продаде реколтата си във вид на семена и вече има сключен договор с фирма. Изкупната цена е 1 евро за килограм семена, а очаквания добив е 100 кг от декар.

Земеделецът е един от около 120 в страната, които имат издадени разрешителни за отглеждане на технически коноп. Той няма информация в област Добрич  някой друг да се занимава с културата. Направил го е пробно, за да види как се отглежда и развива, и мисли, че скоро в България ще разрешат да се прави масло от цвят на коноп. Тогава и трудът му ще си струва.