Начало Новини С добиви от 100-150 кг/дка започна жътвата в област Добрич

С добиви от 100-150 кг/дка започна жътвата в област Добрич

С изключително ниски добиви започна жътвата в община Генерал Тошево, съобщиха за Агро Добрич земеделски производители. От първите полета с пшеница, в които влязоха комбайните, се прибират по 100-150 кг/дка. Земеделските стопани са притеснени от началото на жътвената кампания, което никак не е обнадеждаващо.

Последните проливни дъждове в Добричкия регион нанесоха още щети в масиви с пшеница. Изсипалите се 70 литра на квадратен метър само за два часа в община Крушари наводниха полета и удариха посевите с градушка край селата Александрия и Коритен, съобщи пък БТА, като се позова на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. Браншовикът коментира, че развитието на хлебната култура в региона през тази стопанска година е по възможно “най-лошия сценарий” – суша през цялата година и дъждове на прага на жътвата.
В Добричка област, която традиционно е лидер в страната в производството на зърно, бяха засети около 1 245 000 декара с пшеница, но след безснежната зима и екстремното засушаване има пропаднали полета в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик.
Чакаме дъждовете да спрат и земята да изсъхне, за да започне прибирането на реколтата, добави председателят на НАЗ. По думите му още преди времето да се развали е имало готови площи за жътва. Дъждовете са спрели и започналото прибиране на ечемика край морето. Костадинов коментира, че сламата в пшеничените полета е почерняла от влагата, а какви ще бъдат добивите и качеството на зърното ще може да се каже, когато комбайните започнат работа.