Начало Политики и финансиране Удостоверенията за особен залог ще се издават и по електронен път

Удостоверенията за особен залог ще се издават и по електронен път

Областните дирекции на ДФ „Земеделие“ за първи път ще издават и по електронен път „Удостоверения за декларирани площи/животни по схеми” за Кампания 2020.  Документът от години служи на кандидатите по схемите и мерките на директните плащания пред търговските банки при отпускане на кредити срещу субсидии.

В удостоверението се съдържа информация за декларираните в общото заявление площи и/или животни, участващи по всички схеми и мерки за директното подпомагане. Документът се издава при поискване от кандидатите от областните дирекции на фонд „Земеделие” –  по място на подаване на заявленията за директни плащания.

С оглед на епидемиологичната обстановка, с цел избягване на струпването на земеделски стопани в офисите на областните дирекции, искането за издаване на удостоверение може да бъде подадено и чрез електронна поща.

За целта, стопаните трябва да свалят от интернет страницата на ДФЗ образец на бланката за искането, да попълнят формуляра и да го изпратят на имейла на съответната областна дирекция.

За кандидатите регистрирани в СЕУ, удостоверението може да бъде изпратено на регистрирания от тях електронен адрес. Ако земеделските стопани желаят да получат документа на електронна си поща, трябва писмено, в свободен текст, да заявят това при подаване на искането за получаване на удостоверението.