Начало Лов и риболов Със 17 милиона лева подкрепят рибарския сектор заради пандемията

Със 17 милиона лева подкрепят рибарския сектор заради пандемията

Отворен бе прием по три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство

Заради пандемията COVID-19 рибарският сектор е подкрепен с над 17 млн. лв., съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, която днес бе на посещение в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас.

Отворени бяха три извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г., като приемът на проектни предложения по тях приключи в петък, 3 юли.

По мярка 1.9 „Подкрепа за собственици на риболовни кораби и рибари за преодоляване на икономическите последствия от избухването на COVID-19, поради временно преустановяване на риболовната дейност” има 100 % усвояемост. Подадени са 77 проекта на стойност малко над 2 млн. лв.

По другите две мерки за подкрепа на производителите на риба и за преработвателните предприятия, приемите са удължени с един месец до 4 август 2020 г. 

По мярка 2.6 „Подкрепа за производители на риба и други водни организми за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” са подадени 51 проекта на стойност 2,3 млн. лв.

По мярка 5.4 „Подкрепа за преработвателни предприятия на продукти от риболов и аквакултури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” има подадени 24 проектни предложения за близо 2 млн. лв.

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата, като от тях близо 7 млн. лв. са за 12 проекта по ПМДР за инвестиции в аквакултурите, лодкостоянки, както и за преработка на продукти от риболов и аквакултури.