Начало Всички новини Вече 25 дни производители на зеленчуци от Каварна не могат да поливат

Вече 25 дни производители на зеленчуци от Каварна не могат да поливат

От 25 дни насам зеленчукопроизводители от района на Каварна нямат възможност да поливат насажденията си заради авария в Помпена станция „Каварна 2“. Станцията е собственост на държавното дружество „Напоителни системи“ към земеделското министерство. А липсата на вода в този сектор е пагубна.

Едва късно снощи е бил доставен нужният кабел, за да се отстрани повредата. Тази сутрин работата по подмяната на изгорялата част започнала още в 6 часа и уверенията били, че утре стопаните ще имат вода за поливане, научи Про Нюз Добрич от Екатерина Кирчева. Тя отглежда 105 декара от прочутия каварненски пипер, както и домати, патладжан, дини и пъпеши. По думите й потърпевши от аварията на помпената станция са над 20 зеленчукопроизводители.

„Посевите са още малки, даже някои стопани не успяха да си донасеят полетата заради липсата на вода. Може би ще има поражения по растенията, да се надяваме, че ще са минимални. Защото това производство е много трудоемко, много разходно и пазарите са трудни. Искат да ти вземат стоката на безценица, а в магазините цените са други“, казва Кирчева. Тя е обявявана за „Пиперопроизводител на годината“ през 2018 и 2019 година, заемала е и втори и трети места в класацията.

Валентин Велев, който отглежда 90 декара със зеленчуци, посочи, че според него ремонтът на помпената станция се е забавил почти месец заради трудно подвижната държавна машина. По думите му около 1000 декара зависят от водата на тази станция. Съоръженията на „Напоителни системи“ обаче не се поддържат добре и се е очаквало нещо такова да се случи. Затова и много хора се отказвали от държавното предприятие и търсели други начини за напояване.

По данни на местни производители, в района на Каварна с пипер, домати, патладжан и други зеленчуци, както и с дини и пъпеши,  се засаждат над 2000 декара. Водата на „Напоителни системи“ струва 0.42 лева за кубик.