Начало Агроновини Цифровите географски данни за Кампания 2020 са публикувани в СЕУ

Цифровите географски данни за Кампания 2020 са публикувани в СЕУ

В Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“ са публикувани цифрови географски данни (shp. файлове) за заявените за подпомагане парцели по Кампания 2020. Всички земеделски стопани, кандидатствали за директни плащания на площ, могат сами да изтеглят графичните данни за заявените парцели. Shape файловете са геометричен географски формат за запис на пространствено местонахождение и атрибутна информация на географски обекти. Генерирани са следните файлове, в проекция UTM zone 35N:

  • PRC_.shp – Геометрия на земеделските парцели;
  • PRC_.shx – Индекс към геометрията на обектите;
  • PRC_.dbf – Привързан dBASE файл (база данни) с атрибутна информация; съдържа данни за декларираните култури и схеми за всеки парцел;
  • BZS_.shp – Геометрия на блоковете на земеделско стопанство;
  • BZS_.shx – Индекс към геометрията на обектите;
  • BZS_dbf – Привързан dBASE файл (база данни) с атрибутна информация – съдържа данни за местоположението на блоковете на земеделско стопанство и кампанията, за която се отнасят данните.

В СЕУ са публикувани и карти на блоковете на земеделските стопанства (БЗС), заявени по директни плащания (2020) на всеки фермер, достъпни в pdf формат.

За кампания 2020 г. заявления подадоха 102 808 земеделски стопани. От тях 20 312 са избрали да получат картите си на хартиен носител. За сравнение през 2019 – 31 027 кандидата са избрали да получат на хартия, а не електронно, картите на заявените от тях БЗС.

Цифровите географски данни и картите на БЗС са достъпни в индивидуалните профили на земеделските стопани в СЕУ, раздел „Справки“, секция „Специфични справки по конкретни схеми“.