Начало Агроновини Земеделие Между 80 и 600 килограма от декар е добивът от пшеницата в...

Между 80 и 600 килограма от декар е добивът от пшеницата в област Добрич

Картината на жътвата на пшеница в област Добрич е шарена. Краят на прибирането на реколтата е трудно предвидим, коментира пред Про Нюз Добрич селекционерът проф. Иван Киряков. По думите му в някои полета в община Каварна, които са близо до морето, добивите варират от 350-400 до 500-600 кг/дка. Дори в рамките само на тази община има големи разлики – на 10 километра навътре от брега става коренно различно и например добивите край Белгун и Септемврийци не надвишават 100 кг/дка, казва професорът.

По думите му през някои ниви комбайните минават с доста висока скорост, защото няма какво да приберат. По информация на производители в общините Тервел и Генерал Тошево добивите са 80-100-150 кг/дка. Проф. Киряков смята, че прогнозите на министерството за около 5 милиона тона пшеница и на браншовите асоциации за 4,3 милиона тона няма да се сбъднат и произведеното зърно в страната ще бъде по-малко.

По данни на ОД „Земеделие“ 40% от площите с пшеница в област Добрич са ожънати, при среден добив от 154 кг/дка. 1,2 милиона декара са засети с културата в областта, пропаднали са над 26 хиляди декара.