Начало Агроновини Земеделие Министър Десислава Танева: Зърнената реколта е най-слабата от десетилетия

Министър Десислава Танева: Зърнената реколта е най-слабата от десетилетия

Добивът в Добруджа намаля със 70%, хлябът обаче няма да поскъпва

Реколтата от зърно у нас тази година е най-слабата от десетилетия. Това е най-трудната жътва, най-трудната реколта, най-тежкото положение от много години насам, коментира земеделският министър Десислава Танева пред БНТ.

Причината са климатичните условия и сушата през пролетта. Сушата направи така, че в Житницата на България жътвата в момента се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния, посочи Танева, цитирайки данни на областната дирекция по земеделие в Добрич. В останалите области на Източна България спадът на  добивите спрямо миналата година е между 45 и 53 на сто. Въпреки това не се очаква поскъпване на хляба, увери Танева. „България е много голям производител, страната ни ще запази качеството си на нетен износител. Това е много важно за потребителя. Ние много изнасяме“, подчерта земеделският министър. По думите й прогнозите за добива на зърно у нас са между 4,6 и 4,9 млн. тона, а потребностите на вътрешния пазар са за около 1,6 млн. тона. Това означава, че ще изнесем около 3 млн. тона пшеница.

Кайсиите също са засегнати от климатичните условия тази година. 35% от насажденията са изцяло замръзнали, разкри Десислава Танева.

Засегнати

Кризата покрай коронавируса пък е засегнала зеленчукопроизводителите и рибарите. Заради затворените заведения и хотели те не могат да реализират продукцията си. Специално при рибата това е обусловено и от културата на хранене в България и това, че много хора ядат риба основно в ресторант и не толкова вкъщи, смята Десислава Танева.

Тя припомни, че 2% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони ще се пренасочат в помощ на фермерите и преработвателите на земеделска продукция. Народното събрание прие промяна в закона, чака се обнародване, готова е наредбата, по която ще се кандидатства, посочи Десислава Танева.