Начало Агроновини Животновъдство Слабо върви регистрацията на лични стопанства за прасета в област Добрич

Слабо върви регистрацията на лични стопанства за прасета в област Добрич

Към настоящия момент на територията на област Добрич няма регистрирани огнища на заболявания – нито при птиците, нито при свинете. Това съобщи директорът на областна дирекция „Безопасност на храните“ д-р Анелия Андонова по време на заседание на Областната епизоотична комисия, което бе председателствано от заместник-областния управител Живко Желязков. Д-р Андонова, която е секретар на Комисията, запозна накратко присъстващите с актуалната епизоотична обстановка.

Тя апелира за подкрепа от общините, като подчерта, че изключително слаб е процесът на регистрация на стопанства за отглеждане на прасета за лично ползване.

„С промените, които бяха направени, регистрацията на личните стопанства е задължителна. Важно е да се знае, че в 10-километровите зони около големите промишлени ферми може сега да се направи регистрация, като заселването ще бъде след края на август“ – каза д-р Андонова. Д-р Димитър Димитров – председател на Български ветеринарен съюз, заяви, че при регистрация на личните стопанства, от животните се взема кръвна проба за изследване, с което стопаните могат да бъдат сигурни, че те са здрави и добави, че при възникване на огнище от Африканска чума, то именно собствениците на животни от регистрирани обекти ще получат обезщетение.

За пореден път бе обсъдена и готовността на общините с терени за загробване на животни при възникване на заболявания. Преди да закрие заседанието заместник областният управител Живко Желязков помоли кметовете да подпомогнат процеса на регистрация на лични стопанства, като припомни, че тя става при кметовете и кметските наместници.