Начало Агроновини Земеделие „Чудната градина“ в Добрич отглежда домати рекордьори

„Чудната градина“ в Добрич отглежда домати рекордьори

„Чудната градина“ в Добрич отглежда домати рекордьори и подготвя разсад за два декара есенно зеле, съобщиха за богатата реколта от фондация „Свети Николай Чудотворец“, която създаде първото социално предприятие в региона за младежи с интелектуални затруднения.
Зеленчуците ни не боледуват, отглеждаме ги само с естествени торове, а Царят на доматите – професионалният сорт „Кингсет“, връзва по тридесет-четиридесет плода на корен и китките сами падат под тежестта, разказа на БТА председателят на фондацията Мария Методиева. По думите й младите хора на ден берат по 70-100 килограма домати, но усилната работа тепърва предстои и реколта ще има и наесен.
Каузата на „Чудната градина“, разбира се, не е да се конкурираме с производители и търговци, а потребителите да стъпят сред лехите, да видят на място какви усилия полагат 22-мата младежи с увреждания и да се възхитят на труда им, каза председателят на фондацията. С подкрепата на дарителския фонд „Обединени срещу Covid-19“ в кризата с болестта „Чудната градина“ раздаде 500 ваучера – всеки по 20 лева, за цветя и зеленчуци. Специалисти по здравни грижи, санитари, социални работници, семейства на деца и младежи вече са получили за повече от 3000 лева краставици, домати, тиквички, цветя, отгледани в „Чудната градина“.
Социалното предприятие ползва парцел в Добрич, предоставен безвъзмездно от общината, има пет оранжерии, малък трактор и друга земеделска техника.

Източник: БТА