Начало Бизнес Производителка от Ген. Тошево: Спекулира се с цената на лавандуловото масло

Производителка от Ген. Тошево: Спекулира се с цената на лавандуловото масло

Моника Петрова предлага лавандулови подаръци за ценителите на ароматното растение и смята да излезе с тях на фермерските пазари

В семейното стопанство на Моника Петрова от Генерал Тошево започна жътвата на лавандулата. Фамилията отглежда 42 декара, засадени с етерично-маслената култура, сорт Севтополис. В бизнеса са от 9 години, сами се грижат за насажденията си, а нивите им са в землищата на генералтошевския квартал „Пастир“ и балчишкото село Преспа. Фермата предлага и лавандулови подаръци за ценителите на полезните свойства на ароматното растение.

„Насажденията ни тази година са добри – като развитие на цвета и самото растение. Сортът ни е по-късен, а и ние нямахме много дъждове и се надяваме реколтата да е добра. Изваряваме в Каварна, в дестилерията на Хербал ойл. Миналата година ползвахме услугите им и сме доволни“, сподели пред Про Нюз Добрич Моника Петрова.

Тя коментира цената на лавандуловото масло, която миналата година буквално се срина в пъти. „Мисля, че в България изкуствено се създава страх у хората, че маслото няма цена. Четох коментар на търговец, който доста нагло беше написал  – „докато са съгласни на 50 лева, на 50 лева ще го купувам“. Производителят се притеснява, че маслото ще падне на 35-40 лева за килограм и като му дадат 50-60 лева, гледа да го продаде. Това е психоза и страх, в чужбина цените не са такива. В Румъния например средно един килограм масло се търгува за 75-90 евро. И в Гърция има добра цена, а нашите търговци явно са решили ниска цена да дават“, казва Петрова.

Тя допълни, че с цената на маслото се спекулира много и хората като цяло не бързат да продават. Все още има непродадени количества от миналата реколта. В момента в бранша се коментира, че цената сега ще е 50-60 лева.

Миналата година добивът от декар в стопанството на Петкова е бил средно 10-12 кг. масло. 

„В България цената се срина, тъй като ние, българите, имаме странния навик когато нещо върви, да го прецакаме. Все измисляме как да го побългарим, ако може да минем тънко и да пробутаме нещо някъде. Има върнати наши масла от чужбина, които не са били с добро качество. Говори се, че наши търговци изнасят масла с примеси и партньорите в чужбина са разочаровани от българския продукт. А по принцип нашето масло е качествено, но от такива хора се губи доверието към него“, заяви производителката.

Моника Петрова предлага лавандулови подаръци – вода от лавандула, ароматни торбички и букетчета с цвят, както и масло в малки разфасовки. Доволна е от реализацията им, защото хората ги търсят и купуват директно от тях.

„Доста масажисти и кинезитерапевти пазаруват от нас, защото им излиза по-изгодно, когато го купуват от производител. Много са доволни и клиентите им, защото маслото помага и за болки в ставите, в кръста, освен че действа релаксиращо и успокояващо“, казва Моника.

Тя има намерение да излезе със своите лавандулови подаръци на фермерските пазари и, разбира се, на този в Добрич. Уверена е, че има много хора, които ценят чистото българско производство. Иска продуктите й, които са натурални и без химия в тях, да радват клиентите. Според нея стремежът трябва да бъде към запазване на качественото българско производство.