Начало Новини Двуредова косачка за лавандула изобретиха млади специалисти от Добрич

Двуредова косачка за лавандула изобретиха млади специалисти от Добрич

Двама млади специалисти от Добрич сами изработиха двуредова косачка за лавандула. Те подобриха стар немски комбайн Клас Доминатор, като му прибавиха два хедера с възможност за разтоварване на растителната маса директно в камион.

30-годишният инженер Борис Димитров и агрономът Виктор Русев – на 28 години, създават в края на миналата година фирмата си БИВ Агрогруп точно с тази цел – да разработят и осъществят собствена идея за косачка за лавандула, културата, която навлезе масово в земеделски бранш в Добруджа през последното десетилетие.

„Това си е наше изобретение, не е копирано и според нас никъде няма такъв аналог. Има комбайни, преработени да правят бали. Нашата машина е уникална с това, че вършачният механизъм на комбайна е демонтиран и вътре е направен бункер за лавандуловата маса, който събира 12-13 кубика. Това позволява ожънване на 3 до 4 декара наведнъж“, казва Борис. Той обяснява, че в бункера лавандулата не се травмира, събира се насипно и не се дроби, като при силажокомбайните, което намалява добива на масло.

Машината е плод на година и половина къртовски труд, мислене, чертане, изчисления, изследване.  „Отне ни доста време, едва тази година я завършихме. Досега сме ожънали 200-300 декара с лавандула в района и то предимно на приятели, печалба още нямаме. Косачката е малко неугледна, защото нямахме време да я разкрасим. Минала е обаче преглед и има регистрация. На хората им харесва това, че няма нужда от челен товарач. Хедерът също става да се прикачи към силажокомбайн“, споделя младият инженер.

Борис е електроинженер и си работи по професията, а земеделските машини са му хоби. Има обаче добро наблюдение върху тях и е пряко свързан е с агробранша от малък, тъй като семейството му има земеделска фирма. Той смята, че произвежданите в България косачки са копирани от френски образци и че оригинални български продукти почти няма.