Начало Агроновини Земеделие Пазарът на пшеница е замрял, кораби товарят зърно за износ от фючърсни...

Пазарът на пшеница е замрял, кораби товарят зърно за износ от фючърсни сделки

„Пазарът на пшеницата в момента е доста интересен. В Украйна и Румъния, както и в България, имаше суша и там се редуцираха очакваните добиви. На практика това нажежи пазара в Черноморския басейн. В момента има търсене на пшеница, но никой не желае да продава и това е проблем за търговците, които имат сключени договори“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Цената на пшеницата тази година стартира от 280 лв/тон, в момента има предложения за 360-380 лв/тон, но земеделците не продават. Най-вероятно се изчаква по-висока цена, за да могат производителите да си покрият разходите, направени по полето, казва Жекова и дава следния пример:

„На среден добив 150 кг/дка, ако зърното се продаде на цена 400 лв/тон, говорим за 60 лева приход от декар. Ако си направил 90 лева разходи, няма как да ти излязат сметките. И за това колегите се опитват да задържат максимално пшеницата, за да видят колко максимум могат да вземат. Цената обаче не може да расте до безкрайност, няма и да има кой да я плати тази пшеница.“

Жекова съобщи, че в момента има износ. На пристанище Варна се товарят кораби със зърно, което е предварително продадено. Голяма част от производителите са продали на зелено на цена 280 лв/тон. Фючърсните сделки обикновено се сключват през март-април.