Начало Бизнес КЗК разглежда предстояща концентрация на „Меджик Флейм“ и „Клас Олио“

КЗК разглежда предстояща концентрация на „Меджик Флейм“ и „Клас Олио“

В Комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление, с за намерението за предстояща концентрация между “Меджик Флейм” и „Клас Олио“ АД.

Меджик Флейм е производител и международен доставчик на белени слънчогледови ядки, както и някои продукти, производни на технологичния отпадък от основното производство, а именно натрошено слънчогледово семе, екобрикети и др., а също така осъществява дейност и като търговец на зърнени култури – пшеница, ечемик и други. Меджик Флейм, чрез дъщерно дружество, извършва и дейности по производство на етерични масла от лавандула.

Клас Олио осъществява дейност по производство на сурови и рафинирани масла и мастни кисeлини, основно от слънчогледово семе, както и някои продукти, производни на технологичния отпадък от основното производство – шрот, екобрикети и др.

Съгласно уведомлението се очаква операцията да окаже въздействие върху производството на екобрикети, както и върху пазарите на слънчогледово семе и натрошено слънчогледово семе/чипс.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе за въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.