Начало Бизнес Фирма от Генерал Тошево е единствената в страната, която ще произвежда целулозен...

Фирма от Генерал Тошево е единствената в страната, която ще произвежда целулозен етанол по швейцарска технология

Българската семейна компания ЕТА БИО и швейцарската Clariant подписаха лицензионно споразумение за внедряване на технология за производство на целоулозен етанол sunliquid® в заводa на ЕТА БИО в Генерал Тошево, съобщиха от Clariant. Документът беше подписан от управляващия директор на ЕТА БИО Христо Павлов и ръководителя на лицензирането и услугите в швейцарското дружество Ралф Хорч.

Технологията, която предстои да бъде внедрена в българското предприятие, е предназначена за производство на целулозен етанол от селскостопански остатъци. Очакванията са годишният производствен капацитет да бъде 50 000 тона етанол, получен от преработката на близо 250 000 тона пшенична слама.

“Реализирането на първия български проект за производство на целулозен етанол ще помогне за решаването на едно от основните предизвикателства, пред които са изправени селскостопанските производители в региона – отстраняването на сламата от полетата” , каза управляващият директор на ЕТА БИО Кирил Павлов – “Този проект ще даде възможност да имаме допълнителни приходи от селскостопанския остатък”.

източник: industryinfo.bg