Начало Бизнес Corteva Agriscience предлага нови хибриди рапица, царевица и слънчоглед

Corteva Agriscience предлага нови хибриди рапица, царевица и слънчоглед

Компанията Corteva Agriscience е сред традиционните изложители и носител на много награди от панаира „Селското стопанство и всичко за него“ в Добрич. Тази година щандовете на компанията в Спортен комплекс „Простор“ за пореден път представят новостите при хибридите семена.  

„Акцентът в момента е върху рапичната кампания. Представяме няколко хибрида, от които един съвсем нов, който ще предложим на земеделците – PT 293 /високостъблен/, който идва с много добри препоръки от Европа“, сподели пред Про Нюз Добрич  Георги Герджиков – мениджър „Ключови клиенти“ за региона на Североизточна България на Corteva Agriscience.

Той коментира, че миналата година в Североизтока декарите с рапица намаляха и добивите паднаха заради проблемите с началното поникване и намалената употреба на пестициди по време на производство. „Надяваме се новите хибриди да се представят добре в тези засушливи условия. Разбира се, предлагаме и старите хибриди – като РТ225, който е много пластичен и почни навсякъде може да се разчита на него. Надяваме се земеделците тази година да заложат на нашите хибриди рапица“, посочи Герджиков.

По думите му компанията е готова да предложи достатъчно количества семена на земеделците. „Цените ни са много конкурентни. През тази година нашата фирма отчете трудностите с производството на рапица и реагирахме с понижаването на стойността на торбата, която закупуват фермерите“, заяви специалистът.

От компанията следят внимателно как се представят в Североизточна България новите хибриди царевица и слънчоглед, които са засети в демонстративните полета. Картината е шарена – има райони с големи засушавания през целия период на вегетация, има и други райони с валежи, казва Герджиков.

„Що се отнася до хибридите царевица, някои от по-старите, например Р9903, се държат много добре при сушата. Новата генерация хибриди – Р8834 и Р9975, също се представя много добре – растението държи зелени листа, т.е. има вероятност да изхрани дори минималния добив който е заложен. Съответно колегите все пак ще ожънат нещо, защото има райони, където сушата е толкова страшна, че няма нищо да се ожъне. Фермерите се убедиха, че при такава рязка смяна на климата през годината трябва да се разчита на изградена селекция. Не може всяка година да си сменяш хибрида, намираш си твоя хибрид и залагаш на него“, коментира Георги Герджиков.

Corteva Agriscience е единствената фирма, която предлага високоолеинови хибриди слънчоглед по Express® технологията – Р64НЕ118 е най-отглежданият високоолеинов хибрид в България през 2019 година. В момента се внедрява нова генерация още по-високодобивни Express® толерантни високоолеинови хибриди (P64HE133, P64HE144).