Начало Новини Фестивал на Бялата жътва ще популяризира традициите на Добруджа

Фестивал на Бялата жътва ще популяризира традициите на Добруджа

Общините Тервел и Крушари подготвиха и внесоха за оценка в Местната инициативна група /МИГ/ проекти за два взаимно допълващи се фестивала, чиято цел е посредством способа на туристическата атракция да  приближат до съвременния човек всички основни  елементи на местното културно, историческо и природно наследство.
Проектът на Община Тервел се нарича Фестивал на бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба, а на Община Крушари – Фестивал „Пролетници за сита зима“. Основна тема на двете събития е земеделието и всичко, което може да бъде разказано и показано за него на децата и младите хора, но по начин, който да ги забавлява. Фестивалите са еднодневни – с целодневна програма. При Община Тервел темата е житни култури и жътва, а при Община Крушари – пролетни култури (царевица, слънчоглед и тикви) и прибиране на реколтата от тях.

Фестивалът на Община Тервел надгражда проведеното през 2019 г. като частно,  фолклорното събитие на тервелския клуб „Добруджанци“ за отбелязване на началото на т .нар. в тервелско “Бяла жътва“, т. е. жътвата на есенниците – пшеница, ечемик, ръж. Проектът предвижда да направи фестивала достъпен за всеки, който желае да го посети, да го надгради, разшири и обогати. Мястото на провеждане ще бъде градският парк. В рамките на проекта ще бъдат изработени арт инсталации (фигури от слама), декори за снимка от типа „картина на открито“, ще бъдат направени съоръжения за игра на деца, в които основна тема са сламата, житните класове и всичко, свързано с жътвата преди столетия в тервелския край. Предвидените доставки са следните: три декора за снимки с тематични сюжети, изработени от алуминиева плоскост, в метална рамка и опори, декори от слама: фигури на кокошка, куче, котка, арт инсталация от сламени бали и цветни пътеки, две етнографски работилници (тип беседка) за работа с деца на открито, декорирани със слама люлка, пързалка, сламен лабиринт, декор за фестивалната сцена. Проектът предвижда още възстановка на ритуала „зажънване“, програма с водещи, вечерен концерт, участие на танцови клубове от региона и страната, вечерна атракция от типа „видеомапинг“, печатни материали, архив от клипове, озвучаване, осветление и др. Определени са местата в парка, където ще се разполагат декорите и атракциите и е изготвен план за разположението им, одобрен от главния архитект на Общината. Декори за снимки ще има в зелените площи по алеите на парка и на тренировъчното игрище. Там ще бъде и сцената на фестивала.