Начало Агроновини Земеделие С отчайващи добиви започна жътвата на слънчогледа в област Добрич

С отчайващи добиви започна жътвата на слънчогледа в област Добрич

Суховеят, който удари Добруджа от началото на август, довърши пролетниците

В област Добрич започна жътвата на маслодаен слънчоглед, като добивите към момента са много ниски. Вече се жъне в морските общини Шабла и Каварна, като се прибират по около 50 кг/дка. „На практика коментарите са, че се жъне кюспе, а не слънчоглед. Зърното няма масленост, няма нищо в това, което се жъне в момента“, сподели пред Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Производители казват, че това са последствията от сушата, която търпим от миналата година до сега. „Високите температури и горещият вятър, който минава през цяла Добруджа тази седмица, на практика довърши слънчогледа и царевицата. Жътвата на слънчоглед започна по-рано от нормално, прибирането царевица също ще започне много рано. Всички очаквания, които имахме за лятото, общо взето не ни се сбъднаха. Няма дъжд, дори да имаше локални превалявания, те не бяха със стопанско значение“, коментира Жекова.

Земеделци от Тервел, Ген. Тошево и Крушари казват, че са в същото тежко положение, както колегите им от морските общини. Царевицата на практика няма заложени кочани. „Тя изсъхна видимо, просто за 3-4 дена. Тоя суховей, който удари Добруджа през август месец, съсипа пролетниците“, посочват от бранша.

В добри години добивите от слънчоглед в област Добрич са между 250 и 300 кг/дка. Прогнозата на Жекова е, че тази година едва ще се стигне до 200 кг/дка. Миналата година средният добив от маслодайната култура бе 263 кг/дка.

При царевица миналата година добивите стигнаха на места до 800 кг/дка. Тази година се очаква от някои полета изобщо да няма добив, а средният да бъде около 400 кг/дка в Добруджа.

Засетите площи с царевица в областта са 971 211 дка, а с маслодаен слънчоглед – 808 621 дка.