Начало Новини Градинарите от село Одринци и тази година отбелязаха празника си

Градинарите от село Одринци и тази година отбелязаха празника си

Съвсем скромно и без празнична програма заради пандемията, градинарите от добричкото село Одринци почетоха професията си. Те се събраха на язовир „Одринци“ на 8 август, за шеста поредна година.

Празникът на градинаря се отбелязва в селото от 2015 година, когато е имало наводнение и са пострадали градините и реколтата на местните. Тогава те извикали свещеник и дали курбан, за да ги пази Бог от природни стихии. Оттогава всяко лято в центъра на Одринци се събират производителите на зеленчуци. Инициативен комитет, заедно с читалището, организира тържество, на което се канят кметове, представители на областната управа, депутати, гости от други селища. Има и музикална програма, награждават се най-изявените градинари.

„Тази година обаче се събрахме само колегите, без много шум и със спазване на противоепидемичните мерки, просто за да не прекъсваме традицията“, каза за Про Нюз Добрич Георги Градинаров.  По думите му в област Добрич няма друг подобен празник. Около 25 са местните градинари, които отглеждат зеленчуци на открито и в оранжерии – домати, краставици, пипер, картофи моркови, зеле, и с това изхранват семействата си. Одринци открай време е село на градинари, поколения са се занимавали с този занаят. „Моето фамилно име идва оттам ,още прадядо ми се е занимавал с градинарство. Тогава основно са произвеждали картофи и зеле“, казва Георги Градинаров.

Село Одринци е много подходящо място за отглеждане на зеленчуци. Градините и оранжериите са разположени в ниската му част, която буквално „лежи“ върху вода, а тя е най-важното нещо в този отрасъл на земеделието. Водата излиза на дълбочина 4-5 метра и всички производители имат по 1-2 кладенеца за напояване.

Ден на градинаря в селото е имало и преди години, но е бил прекъснат. Възстановяват го през 2015-а, за да покажат градинарите уменията си и отгледаната реколта.

Снимка: Архив