Начало Агроновини Земеделие Суховеят прегори масивите със слънчоглед и царевица в област Добрич

Суховеят прегори масивите със слънчоглед и царевица в област Добрич

Горещият североизточен вятър в последните дни предизвика бързо изсъхване на слънчогледовите и царевичните масиви в Добричкия регион и редуцира значително добивите, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите й в прегорелите полета с маслената култура на север от Каварна прибирането на реколтата вече е започнало при добив 50 килограма на декар. Семето не е изхранено заради сушата, маслеността е ниска и търговците не проявяват никакъв интерес към първата добита продукция, каза председателят на браншовата организация. Жекова добави, че до десетина дни жътвата на слънчогледа ще започне в цялата област с прогноза добивът да достигне най-много до 200 килограма от декар.
Заради суховея вероятно паралелно със слънчогледа ще започне прибирането и на царевицата, която съхне и масово не са образувани кочани. Добивите в различните масиви ще бъдат от нула най-много до 400 килограма от декар, смята председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според браншовата организация площите с двете култури в региона достигат около 1 700 000 декара. Добричка област е сред големите производители в страната на маслодайно семе и фуражно зърно.

Източник: БТА