Начало Новини НАЗ предлага опрощаване на ДДС за пострадалите от сушата земеделски стопани

НАЗ предлага опрощаване на ДДС за пострадалите от сушата земеделски стопани

Националната асоциация на зърнопроизводителите обсъжда с правителството мерки и варианти, с които да се облекчат последиците от сушата през тази година, за да могат земеделците да оцелеят.

За Про Нюз Добрич председателят на Асоциацията Костадин Костадинов заяви, че е разговарял с министър-председателя и с изпълнителния директор на НАП за освобождаване от ДДС на производители, пострадали от тежките метеорологични условия през тази стопанска година. Отправено е питане до НАП какви документи биха се изисквали при такива обстоятелства  и се очаква развитие на този процес. Става въпрос за земеделци, които доказано са работили на загуба.

„Земеделската продукция тази година на много места е под себестойност. Когато имаш продукция под себестойност, ти през цялата година си теглил ДДС на разходите – горива, препарати и др. В един момент себестойността на продукцията се получава по-малко от разходите. И на това нещо ти дължиш ДДС. През 2007 година – също много лоша година, държавата излезе със заповед за форсмажорни обстоятелства за определени райони, където беше засушаването, и ние това ДДС не го дължахме“, коментира Костадинов.

НАЗ предлага и други мерки. Костадинов съобщи, че му предстоят срещи с Асоциацията на банките за отсрочване на кредити за земеделци от райони, пострадали от сушата, както и за отпускане на нови кредити за новата стопанска година. Проведена е среща в Българската банка за развитие относно кредитите до 300 000 лева, свързани с COVID 19, при които държавата ще поеме 80%.

„Говорим за производители от райони, пострадали от сушата – това са Добрич, Бургас, Карнобат, Сливен, Хасково, Ямбол и др. Министерството знае добивите по места, ние ги знаем къде са, имаме и информация от НИМХ“, добави Костадинов.