Начало Агроновини Земеделски производители в Каварна искат подкрепа от общината заради сушата

Земеделски производители в Каварна искат подкрепа от общината заради сушата

Земеделски производители от района на Каварна поискаха подкрепа на среща с кмета Елена Балтаджиева за обявяване на стопанската година като сушава, съобщиха от пресцентъра на общината.
Земеделците настояват общинската администрация да изиска от местната метеорологична станция данни за засушаването и недостига на влага, довели до ниските добиви от пшеницата и други култури тази година. Информацията да бъде изпратена в Министерството на земеделието, а Каварна да бъде включена в списъка на общините с пропаднали площи и загуби на земеделска продукция, които държавата да подпомогне, искат еднолични стопани и председатели на земеделски кооперации в Каварна и в селата Вранино, Белгун, Септемврийци, Селце, Видно, Българево, Свети Никола и други, посочват от пресцентъра.

Такава стъпка трябва да се предприеме заради безпокойството в земеделския бранш от засушаването през последните три години, е коментирал на срещата председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.
Общината ще окаже подкрепа в трудната ситуация, е заявила Елена Балтаджиева като е добавила, че в партньорството и земеделските производители са помогнали на общинската управа в разплащането на стари задължения.