Начало Агроновини Земеделие Ще има ли фалити сред производителите на лавандула в област Добрич?

Ще има ли фалити сред производителите на лавандула в област Добрич?

В сектора отчитат слаба година, с ниски добиви и ниски цени на лавандуловото масло. Ще има ли фалити в сектора?

Равносметката на производителите на лавандула за тази година не е добра – добивите са ниски, а също и цената на маслото.  „Имаше индикации, че цената ще се качи, защото и във Франция добивите бяха ниски, но това не се случи. Масово тази година се изкарваше по 2-3-4 кг. масло от декар. Имаше и отделни полета с по 12 кг, но заради сушата като цяло добивът падна много“, коментира пред Про Нюз Добрич председателят на Асоциацията на производителите на етерични масла Петър Христов.

По думите му всичко зависи от сортовете. Ако се отглежда чист сорт, добивът е висок. В Добруджа обаче над 90% от полетата са засадени със смесени сортове, казва той. „Или има смес от няколко сорта, или самите сортове не пускат масло. Сортът Севтополис например има подсортове и единият не пуска така, както друг“, казва Христов.

Производителите са разочаровани и ще има разорани ниви. „Когато е нисък добивът и цената е ниска, не е рентабилно. Някои ще изорат и ще сеят чисти сортове – достатъчно време мина, за да се прецени кои пускат и кои не. Ако не са доволни от един сорт, ще изорат и ще засадят друг, за да има и качество на маслото, и количество“, допълва Петър Христов.

Цената в момента на килограм масло е 50-60 лева, а ако продуктът е с хубави показатели от чист сорт стига до 85-90 лева. Все още има непродадено масло от миналата и по-миналата година. От тазгодишното масло се продава само качественото, от чист сорт.

„Пандемията от COVID 19 обърка много неща. Потреблението на етеричното масло падна в световен мащаб. САЩ е основен консуматор на масла, които се използват в козметиката, ароматерапията, в спацентровете и т.н. Заради пандемията обаче тези сектори търпят загуби, защото много хора с ограничени доходи не си разрешават екстри. И потреблението рязко падна“, посочи Христов, който отглежда лавандула в Шуменско.

Той определи цени от 250 лв/кг масло, каквито имаше преди две-три години, като нереални. „Тези цени може би ще се повторят след десетина години, но това зависи от няколко обстоятелства – ако например има голямо търсене на пазара и при нас реколтата стане, а в други държави – не“, смята производителят.

Над 78 хиляди декара в Добруджа са засадени с лавандула. Христов очаква спад на декарите през тази и следващата година, защото ще има много разорани ниви. „Хората ще се убедят, че това което имат насадено в полетата не е това, което трябва да е. Трябва да се сеят чисти сортове“, казва Христов.

Той прогнозира фалити в бранша, тъй като има много непродадено масло и доста земеделци ще се окажат без средства.

Моника Петрова е производител от Генерал Тошево. Като цяло в семейната им фирма са доволни, тъй като са изкарали по 8 кг. масло от декар, но пък повечето от насажденията им са подновени и са на първа добивна година. Имат само една 9-годишна нива, която пуснала 4,5 кг. Според нея пазар има, но на сегашната цена от 50-60 лева продават хора, притиснати от обстоятелства, за да си покрият разходи. Тя се надява есента да има промяна и цената да тръгне нагоре.

„Лоша година беше. Много хора започнаха да развалят насажденията си, не толкова че няма пазар, а защото виждат, че сортове, които пускат малко масло, не трябва да се гледат. От тях не си избиват разходите. Добив от 1,5 до 3 кг. няколко години подред не удовлетворява земеделците. Доста полета останаха неожънати. Хората жънат за един казан и като видят колко е добивът, зарязват останалото, за да не правят разходи за жъненето. Някои от колегите може би ще подновят полетата си и ще засадят по-високодобивни сортове. Но някои ще се откажат, защото инвестицията не е малка“, коментира Моника Петрова.