Начало Агроновини Земеделие За 100 % пропаднали площи алармираха земеделци на среща с кмета на...

За 100 % пропаднали площи алармираха земеделци на среща с кмета на Шабла

Среща със земеделски производители и председатели на кооперации проведе кметът на Община Шабла Мариян Жечев. Тя се осъществи по искане на стопаните и във връзка с продължителното засушаване, в резултат на което има 100% пропаднали площи със земеделска продукция.

В залата присъстваха още Драгомир Узунов, зърнопроизводител от Каварна – член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, и Елка Николова – началник на Общинска служба „Земеделие“ Шабла.

Всеки присъстващ получи метеорологична справка за валежите, от която се вижда, че през последните 4 месеца са паднали под 5 литра на квадратен метър.

Кметът Жечев съобщи, че обявяването на бедствено положение не може да бъде осъществено, защото няма да свърши работа на стопаните. В чл. 306 от Търговския закон е упоменато понятието „непреодолима сила“ (има се предвид продължителното засушаване), на който могат да се позоват земеделците при евентуални съдебни спорове.

За много свои настоящи проблеми и такива, които ще предстоят в бъдеще, алармираха присъстващите.

В края на срещата кметът на Общината увери, че до дни ще бъде готов изходящият документ, който да бъде изпратен до областния управител и Министерството на земеделието, храните и горите.