Начало Селото В село Котленци сбъднаха отколешна мечта – запалиха свещи в свой параклис

В село Котленци сбъднаха отколешна мечта – запалиха свещи в свой параклис

Днес жителите на добричкото село Котленци осъществиха една стара мечта. За първи път запалиха свещи в своя собствен параклис.

В двора на читалището и в близост до току-що завършения параклис „Рождество Богородично“ водосвет за здраве на всички жители отслужи отец Георги Дочев. Така бе посрещнат и едноименния църковен празник.

Преди 3 години на общо събрание на жителите на селото  възникна  идеята да се построи един малък параклис – място за молитва на християните. За целта се формира  инициативен  комитет за изграждане  на православен параклис в състав: Цветанка Георгиева – председател, и членове: Доньо Марков, Тодорка Атанасова, Стойка Милчева, Димитър Атанасов. Открита е банкова сметка.

Изграждането на параклиса започва в края  на 2018 година и завършва т. г.  Вложени са 26 525 лв., като 12 233 лв. са от Община Добричка. Останалите са дарения, за които кметът на с. Котленци Цветанка Георгиева разказва на тържеството. Тя отправи благодарности към Доньо Тодоров Марков, който от първата копка на параклиса до цялостното му завършване доброволно е работил там, саморъчно е изработил свещниците и кръстовете. Благодари на Пламен Куманов от село Победа, извършил оформянето кръга на купола, външното и вътрешно измазване и поставяне на гранитогреса, дарен от Радослав Антонов, на Господин Борисов, безвъзмездно поставил прозорците на купола. Милка Станева, бивша жителка на селото, е подарила камбаната на параклиса. Иконите са изрисувани от иконописците Павлин Александров от Добрич и Атанас Иванов Атанасов от Каварна. „Получихме икона, ръчно изработена от сръчните ръце на Стойка Никова и икона от Атон, подарена от Троян Петров – сподели кметицата. – Стара икона от преди 100 година е дарена от Живко Костадинов. А гобленът с посланието на входа на параклиса е изработен от Станка Стойчева Христова“. Бяха споменати още много имена.

След водосвета поздрав към гостите и жителите на селото отправи групата за изворен фолклор към читалище „Йордан Йовков – 1941“.