Начало Събития Кметът Й. Йорданов: „Добрички панаир“ трябва да се реформира

Кметът Й. Йорданов: „Добрички панаир“ трябва да се реформира

Съветничка поиска кметът да изпълнява решенията на местния парламент

„В „Добрички панаир“ АД трябва да се направят реформи, за да има по-добри резултати. Моделът е изчерпан“, коментира пред Общинския съвет по време на днешната сесия кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той каза това по повод на питане на Детелина Николова.

Тя поиска отговор на въпроса защо проведеното на 4 септември т.г. Общо събрание на „Добрички панаир“ АД е минало без участието на представител на община Добрич, която е собственик на 40% от акциите на дружеството. Такова решение е взето на сесията на ОбС през юли. В него освен това се казва, че община Добрич трябва да предложи в дневния ред на Общото събрание /ОС/ точка за промяна в състава на директорите на дружеството – освобождаване от състава на общинския съветник Ивайло Петров и избиране на нов член – Гергана Василева-Стефанова.

„Питам защо не сте изпълнили решението на ОбС? Не сте участвали в ОС, не сте отправили към Търговския регистър нашите предложения за допълнителни точки, Ивайло Петров също не е участвал“, заяви Николова. Тя припомни, че миналата година общината получи много добър приход от „Добрички панаир“ – дивидент, натрупан от няколко години, в размер на 533 хиляди лева.

Йорданов уточни, че дивидентът е натрупан в рамките на доста години назад. Не е участвал в ОС поради спешен ангажимент.

„Ние се грижим за нашите дружества и сме добри стопани. Смятаме, че трябва да се направят усилия да се извършат реформи в “Добрички панаир”. Ще искаме среща със собственика на другите 60% от акциите /б.р. това е „Зърнени храни България“ АД/. Припомням, „Добрички панаир“ беше преместен преди години, после се търсеше нов дом за него, ние успяхме да го върнем в СК „Простор“, но, така или иначе, според нас нещата не вървят в правилната посока. Искаме да обсъдим това с другите акционери и ще уведомим ОбС как са преминали разговорите. Моделът е изчерпан и трябва да се търси реформа в „Добрички панаир“, за да има по-добри резултати, особено в условията на пандемия“, заяви Йорданов и добави, че решението на ОбС ще бъде изпълнено така, както е гласувано.