Начало Събития Поредица от културни събития в дома на Маестра Константина Петкова в Пчеларово

Поредица от културни събития в дома на Маестра Константина Петкова в Пчеларово

Теодосий Спасов, Мира Кацарова, квартет „Българка Джуниър“ и Стефан Вълдобрев ще гостуват в известното за ценителите културно пространство

На 19 септември събота от 17.00 часа в къщата в с. Пчеларово на маестра Константина Петкова ще се състои поредното културно събитие. С разнообразна и завладяваща музика ще се представи триото Теодосий Спасов-кавал, Пейо Пеев-гъдулка и Християн Цвятков-китара.


Следващият концерт е на 26 септември, от 17.00 часа, когато ще гостува Мира Кацарова. Събитието е озаглавено “Боса нова в градината”. Автор на музиката и текста е самата Мира, а аранжиментът е на Мирослав Турийски. Концертът ще е камерен и няма да е фокусиран единствено върху латиноамериканската музика и джаз. Публиката ще чуе някои български песни от репертоара на Мира Кацарова, като „Парфюми“, „Път към безкрайното лято“, „Летни улици“, както и някои любими боса нова теми, сред които Doralice и Samba de Bencao. Входът е свободен.


На 2 октомври от 17.00 часа е концертът на Квартет „Българка Джуниър“. Той е създаден през 1989 година в град Пловдив, като инициатор за формирането на групата е Румяна Цинцарска (редактор Народна музика в БНР, помогнала за успешното представяне на „Мистерията на българските гласове“ в сътрудничество с Марсел Селие). Репертоарът на групата обхваща както традиционните народни песни, така и аранжирана фоклорна музика, композирана от най-големите съвременни композитори и интерпретатори на български фолклорни ритми, като Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Димитър Трифонов и др. Входът е свободен.

На 10 октомври от 13.00 часа ще бъде представена „Книга за песните” на Стефан Вълдобрев. Тя може да се определи като литературен албум от текстове, поезия и биографични истории. В нея Вълдобрев се проявява като умел разказвач, описвайки честно, чувствено, без маниери и преструвки творческия процес по създаването на 41 песни, като се обхваща периодът от 80-те години до днес. Изданието повежда читателя на една вълнуваща разходка: как от случайно хрумване, срички, каламбур или произволна словесна или музикална фраза, пречупена през контекста на обществените събития и през призмата на личния живот на артиста може да се създаде хит. Всичко това е съпроводено с уникалния глас и китарата на Стефан Вълдобрев. Входът е свободен.


Две постановки също ще гостуват в известното културно пространство – на 20 септември от 19.00 часа „Поручик Бенц“ с Йоана Буковска – Давидова, Любомир Ковачев и Ивайло и „Пътят на Афродита“ на Бойка Велкова на 4 октомври от 18.00 часа.