Начало Агроновини Земеделие Земеделец от Каварненско: Държавата да разреши добиването на масло от цвета на...

Земеделец от Каварненско: Държавата да разреши добиването на масло от цвета на техническия коноп

„Трябва да се промени законодателството и в България да се разреши добиването на масло от цвета на техническия коноп. Иначе отглеждането на тази култура е неизгодно, особено в тежка и сушава земеделска година, като тази“, коментира пред Агро Добрич Тодор Карагюлиев, земеделец от Българево.

Тази година той засади за първи път експериментално 8 декара с технически /промишлен/ коноп, след получено разрешително от Министерството на земеделието, каквото е нужно за тази култура. Около 120 са производители от цялата страна, които получиха такъв документ.

По думите на Карагюлиев експериментът не е бил успешен и вероятно догодина той няма да засее отново. Земеделецът казва, че добивът му е бил много нисък – 62 килограма семена от декар, при очаквани 100-150 кг. Още не е продал семето, което върви около 1 евро за килограм. Карагюлиев смята, че печалбата няма да покрие разходите за семена, оране, култивиране, пръскане, жътва. За да се печели от тази култура, трябва да се разреши преработката на цвета и добива на етерично масло, казва земеделецът.

В България е разрешено промишлен коноп да се гледа само за добив на семена, а семената могат да се използват за фураж, храна или производство на студено пресовано конопено олио. В страната обаче законът не разрешава да се изварява цветът на това растение. От него чрез дестилация с въглероден двуокис, а не с парна дестилация както при другите етерично-маслени култури, се добива изключително ценно масло.

Земеделецът казва, че в цяла Европа се извлича етерично масло от цвят на технически коноп, но не и в България. То е много търсено, защото има лечебни свойства, използва се и в козметиката. Затова е и десет пъти по-скъпо от обикновеното конопено олио. Заради законовите разпоредби имало наши производители, които изнесли бизнеса си в Румъния, за да могат там да добиват масло от цвета.  

Техническият коноп няма нищо общо с канабиса, който се използва като дрога. Психоактивното вещество тетрахидроканабинол /ТНС/ в техническия коноп трябва да не надхвърля 0,02%, докато при канабиса започва от 6-7% и стига до 30% и човек се напушва. На външен вид листата са долу горе едни същи, но цветът е различен.