Начало Агроновини Земеделие Цената на слънчогледа хвръкна нагоре, очаква се поскъпване на олиото

Цената на слънчогледа хвръкна нагоре, очаква се поскъпване на олиото

Слънчогледът поскъпна, очаква се ръст и в цената на олиото. Тон от маслодайното семе в момента е на нива 780-820 лева, докато през август то се търгуваше около 580 лева, коментираха производители пред Агро Добрич.

Миналата година в този период цената е била около 540  лв./тон, а най-високата – около 700 лв/тон.

„Русия, Румъния, Украйна и Молдова – страните най-големи износители на слънчоглед, нямат тази година добри добиви, защото и те бяха засегнати от суша. Оттам дойде това повишение на цената.  Има търсене на слънчоглед, то е по-голямо от предлагането в момента. За малко стока се борят много клиенти и това определя цената. В България има достатъчно слънчоглед , защото сушата не засегна вътрешността на страната, а само Източна България.  Сушата в Добруджа редуцира добивите от слънчоглед, но не толкова, колкото тези от пшеница и царевица. На практика, при царевицата за някои производители има нулева година, докато при слънчогледа няма такава опасност, тъй като той е по-издръжлив на суша“, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Царевицата в момента се търгува на 315-320 лева за тон, при старт от 280 лв/т. Миналата година цената е била около 300-305 лв/т.

„С царевицата е малко по-различно. Големи производители са Аржентина, САЩ, но и още много държави. Дори да има сътресения, те няма да са толкова големи, говорим за добив. Когато цял свят жъне една стока, добивите винаги могат да се компенсират отнякъде. Затова при царевицата няма как разликата в цената да е толкова драстична“, посочи Жекова.

Цената на олиото на международния пазар е нараснала, това ще се случи и в България, прогнозира тя.

Жътвата на пролетниците в област Добрич все още не е приключила, вероятно това ще стане другата седмица. Есенната сеитба ще бъде трудна. Подготовката й не се получава заради липсата на влага в почвата. Срокът за сеитбата ще се измести до около 5 октомври, когато ще започне масово да се сее, предвижда Жекова.