Начало Лов и риболов Ферма в морето край Балчик ще произвежда 5 тона стриди годишно

Ферма в морето край Балчик ще произвежда 5 тона стриди годишно

Инвестиционно предложение за производство на стерилни триплодни стриди е обявено от директора на Басейнова дирекция „Черноморски район”. Инвеститор е каварненското дружество „ОСТРЕ” ЕООД.

Предвижда се изграждането на нова ферма, в която годишно ще бъдат произвеждани 5 тона стриди. Заявеното ползване на Черно море е в район, разположен югозападно от Балчик и попада в обхвата на крайбрежно водно тяло „От Каварна до нос Галата“. То е с обща площ от 347,182 дка, от тях 250 дка са производствена  площ  и 97,182 дка – експлоатационна, в крайбрежните морски води.

Избраният модел за монтаж на ферма за стриди е тип „дълга линия“, която се състои от успоредно разположени носещи  въжета, еднолинейна  система на прикрепяне, закотвени към дъното с бетонни котви, придържани от пластмасови буйове. Избраният тип се отличава с висока щормоустойчивост, лесен монтаж  и поддръжка, възможност за бързи  ремонтни  мероприятия, висока производителност и намален дял на  ръчния труд.

Фермата ще се състои от 5 постоянни линии, съставени от бетонни котви, въжени обтегачи и хребет (линия), главни и междинни буйове върху производствената площ от 250 дка акватория. Необходимостта  от  значително  разстояние между линиите се обуславя от намерението за подобрено подхранване на стридите.

изображенията са илюстративни