Начало Агроновини Земеделие Компенсирани по de minimis земеделците с пропаднали площи под 80 % заради...

Компенсирани по de minimis земеделците с пропаднали площи под 80 % заради сушата

Следващата седмица предстои УС на ДФЗ да гласува отпускане на  4.6 милиона лева помощ за пропадналите на 100%  площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития.

Предвижда се земеделските стопани с пропадналите площи под 80 %  заради сушата да бъдат компенсирани по de minimis, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя допълни, че към момента се анализират данните от приключилата жътва.

По думите й  ще се обсъдят два варианта за механизъм по държавната помощ. Единият е компенсация за всички пропаднали площи под 80 % заради сушата, а вторият само за тези стопани, които имат спад в добивите от 30 %. “За пшеницата знаем къде и в кои райони е намален средният добив, с повече от 30% спрямо предходните 5 години.  Това са областите Добрич, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол, Силистра и Шумен. В края на месец октомври, когато ще има приключени данни и за реколтата от царевица, ще бъде възможно да се вземе решение за допълнителната компенсация. Тя ще бъде в рамките на около от 8 до 10 млн. лв.“, поясни министър Танева.

Тя уточни, че в тази връзка има и изготвен Доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019-2020 г. от Селскостопанска академия.

Следващата седмица предстои УС на ДФЗ да гласува отпускане на  4.6 милиона лева помощ за пропадналите на 100%  площи от суша, измръзване, градушка и други климатични събития. Те ще се реализират по схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.  Тя обясни, че всички протоколи вече са обработени. Напълно пропадналите площи са 143 хил. дка, а тези под 100% са 1,193 млн. дка.

ДФ „Земеделие“ стартира проверки на междинните култури от 12 октомври и след 15 октомври по кръстосано съответствие. На засегнатите от сушата площи ще се извършва контрол за засяването на културите. Той ще е по отношение на засяването на междинните и ще се извършва документално. Целта е да бъдат предотвратени в максимална степен последиците от сушата за стопаните.