Начало Новини „Олива“ купи завод „Калиакра“ в Добрич заради складовите площи

„Олива“ купи завод „Калиакра“ в Добрич заради складовите площи

Българският производител на слънчогледово масло „Олива“ купи за 2.3 милиона долара стария завод за преработка на слънчоглед на „Калиакра“ – Добрич. Тази новина на Про Нюз Добрич беше потвърдена от съобщение на консултанта по сделката – адвокатското дружество „Токушев и съдружници“, цитирано от CEE Legal Matters и SeeNews, цитиран от „Капитал“.

Заводът за слънчогледово олио „Калиакра“ беше част от инвестиция на американската Bunge, която през лятото на 2007 г. премести производството си в Румъния. Няколко месеца преди това „Юниливър“ изнесе (пак в Румъния) своето производство на маргарини „Калиакра“ и „Рама“, за които използваше 30% от продукцията на завода за олио „Калиакра-Бунге“.

Днес активите, които купува „Олива“, включват приблизително 140 000 квадратни метра земя и над 85 отделни сгради и складови помещения.

Заводът край Варна започна да се строи в средата на 2017. Инвестицията в него е 40 млн. евро, като 31 млн. са корпоративен заем от Европейската инвестиционна банка по плана „Юнкер“ (или Европейския фонд за стратегически инвестиции). Заводът заработи поетапно, целта е през 2020 г. да достигне пълната си мощност.“Олива“ има още едно финансиране от европейска институция – със заем от 22 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие през 2013 г. компанията изгради своя нов високотехнологичен завод в Полски Тръмбеш, специализиран в производството на нерафинирано масло. Цялата инвестиция бе за 30 млн. евро.

„Олива“ е притежание на компанията за търговия на зърно и маслодайни култури „Билдком“. Едноличен собственик на „Билдком“ е Ангел Георгиев, който влиза като акционер в „Олива“ през 2001 г. и постепенно във времето увеличава дяловете си до над 99%. „Олива“ пък е наследник на строената през 1942 г. маслодобивна фабрика „Перла“ в Кнежа.

Трите производствени центъра на дружеството – край Варна, в Кнежа и в Полски Тръмбеш, осигуряват на групата възможност да преработва 700 хил. тона семена годишно. Портфолиото на компанията включва сурово и рафинирано слънчогледово олио, слънчогледов шрот, белени семена.

Източник: Капитал