Начало Новини 116 щанда за търговците на плодове и зеленчуци ще има новият пазар...

116 щанда за търговците на плодове и зеленчуци ще има новият пазар в Добрич

Техническият проект за новия облик на кооперативния пазар в Добрич бе представен в общината от „АДА – Агенция дизайн и архитектура” АД София – компанията, която спечели конкурса. Скоро ще бъде готов и работният проект.

Главният подход за пазара ще бъде откъм подлеза, като нивото на целия комплекс се явява по-ниско от улица „Отец Паисий“. Пазарът ще има 116 щанда, 10 търговски павилиона, складове, две тераси и сграда за администрацията. 2 000 кв. метра е покритата му площ, а общо тя ще бъде 8 000 кв.м. Планирана е и обществена тоалетна.  Щандовете ще бъдат повдигнати на платформа за по-лесно почистване.

Ще има ресторант, ще се обособи вътрешен площад с фонтан и сцена за събития. Отделен е сектор за продажба на живи дръвчета. Предвижда се за седмичния Фермерски пазар също да има място на новата територия.

Проектантите уверяват, че достъпността на пазара ще бъде много добра от всички страни и няма да има проблеми за хора с увреждания. 46 ще бъдат паркоместата по периферията на пазара – 36 места към ул. „Отец Паисий“ и 10 по ул. „Дондуков“. С близките паркоместа в синята зона и други свободни такива, общо местата стават около 150. Коментирано бе, че подземен паркинг не може да се изгради заради неподходящата геоложка структура на мястото, освен това е много скъпо.

Проектът не запазва сградата на Халите, тя ще бъде премахната. По думите на зам.-кмета инж. Керванов, опасност от наводнения заради по-ниското ниво на пазара няма, защото отводняването е решено много добре.

Кога ще започне фактическото строителство не е ясно, тъй като оттук насетне общината ще търси финансиране за осъществяване на проекта.