Начало Лов и риболов Състезанието за купа “Шабла” закри спортния сезон по подводен риболов

Състезанието за купа “Шабла” закри спортния сезон по подводен риболов

Тази година състезанието за купа “Шабла”, с което се закри и спортния сезон по подводен риболов в България, завърши изключително успешно за  шабленци, които спечелиха златото и бронза, съобщиха за Про Нюз Добрич от “Морски клуб Портус Кариа”.

След 3-кратно отлагане заради лоши метеорологични условия, се проведе така дългоочакваното състезание за купа “Шабла” – VII-ми последен кръг от серията състезания за купа “България”-2020 на БФПС. Надпреварата се очакваше с огромен интерес, не само защото с това събитие се слагаше край на сезона по подводен риболов, а и защото след нейното приключване щеше да се определи индивидуалния шампион на България за 2020 година.

Морски клуб “Портус Кариа” провежда състезанието за 8-ма поредна година като част от спортния календар на БФПС, благодарение на финансовата подкрепа на Община Шабла. Отново любезен домакин беше хотел-ресторант “Делфина”, а наградите бяха осигурени с помощта на “Видракс” ООД – представител на марките за водолазно и харпунджийско оборудване Salvimar, Pathos, XDive, FreeSub, Meandros, SigalSub, Jack Boeno и др.

Стартът беше даден в 11:00 часа от лодкостоянката на с. Тюленово. 8 плавателни съда се погрижиха за подсигуряването на участниците и разпределянето им състезателната зона между Бункера на нефт и газ на север и крепостта на Яйлата на юг, като лично и кметът на Община Шабла Мариян Жечев се ангажира с осигуряването и управлението на един от плавателните съдове.

В надпреварата се включиха 28 харпунджии от 8 български клуба.

Шабленският отбор Портус Кариа бе представен от 9 състезатели – Венцислав Георгиев, Йовчо Николов, Димитър Дражев, Нелко Йорданов, Петър Колев, Петър Петров, Христо Арнаудов, Янаки Янакиев, и председателя на клуба Димитър Франгов.

След като всички се прибраха на брега живи и здрави от стихийното море, дойде моментът за меренето на улова. Кантарът недвусмислено определи шабленското острие Йовчо Николов за победител в тазгодишното издание на купа “Шабла” с общо тегло на предадените риби от 5940 гр. или 8440 т. Среброто отиде при Николай Танев от клуб “Черноморец” с 3210 т. С минимална разлика от 145 т. спрямо втория или с 3065 т. другият шабленски талант Петър Колев спечели бронза и напомни за своята класа.

Наградата за “Най-голяма риба” спечели Свилен Пенев от КВС “Варна” за впечатляващия кефал от 1890 гр.

По-късно президентът на БФПС Марио Христов обяви 10-те най-добри състезатели за сезона. След великолепното му представяне през 2020 година сред тях попадна новото попълнение на “Морски клуб Портус Кариа” Петър Петров.

Носителят на купа “България” за втора поредна година е безапелационният Анастас Бъчваров от клуб “Марлин”, гр. Приморско.

Президентът на БФПС връчи и още един трофей – награда за феърплей на Мартин Димитров от СПС “Истрос”, за помощта, която оказа на Петър Петров от шабленския клуб по време на Републиканското първенство, изваждайки заклещената стрела на нашия състезател на 12 метра дълбочина.

През 2020 г. шабленският морски клуб “Портус Кариа” постигна много добри резултати. Йовчо Николов спечели наградата за най-голяма риба в Несебър. Отборът от Шабла зае трето място в България на 52-ото Републиканско първенство в Несебър, за да се стигне до кулминацията, изразена в злато и бронз на домакинското състезание. Доказателство за това, че Шабла притежава един достоен и силен отбор по подводен риболов.