Начало Агроновини Земеделие Сеитбата на пшеницата в област Добрич започна

Сеитбата на пшеницата в област Добрич започна

Сеитбата на пшеницата в Добричка област започна и след падналите дъждове в последните дни кампанията ще върви по-леко, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Очакванията са площите с хлебната култура в региона, който традиционно отглежда най-много пшеница в страната, и през новата стопанска година да достигнат около 1 200 000 декара.
Председателят на браншовата организация поясни, че след голямата суша, макар да са малко по количество – от два-три до 16 литра на квадратен метър в различните землища, валежите имат стопанско значение, тъй като ще улеснят предсеитбената подготовка на почвата. Щом черноземът поизпръхне от влагата, зърнопроизводителите масово ще сеят и ще спазят агротехническите срокове, каза Радостина Жекова.
В Добричка област са засети първите масиви с пшеница – 55 910 декара, като кампанията не е започнала само в землищата на Каварна, съобщиха на БТА от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Зърнопроизводителите в Добричкия регион добиха при неблагоприятните условия през отминалото лято около 216 000 тона пшеница при среден добив 178 килограма от декар.

Източник: БТА