Начало Бизнес МИГ Балчик-Ген. Тошево е партньор по проект “Балканско сирене“, одобряват го до...

МИГ Балчик-Ген. Тошево е партньор по проект “Балканско сирене“, одобряват го до дни

Един от одобрените международни проекти за сътрудничество по подхода ЛИДЕР е общобалкански – Балканско сирене. До дни предстои да бъде одобрен от Министерството на земеделието, съобщи пред журналисти Стефан Спасов, който отговаря за прилагането на подхода Водени от общностното местно развитие.

Той се одобрява в четири държави едновременно  – Гърция, Румъния, Словения и България. Цели популяризиране на Балканското сирене на европейския пазар.

Идеята за него се зароди преди две години отново по време на събитие в Албена. Целта е, вместо да се спори дали и кой е „откраднал“ името Фета или Бяло саламурено сирене, заедно да се представя уникалния вкус на млечните продукти от различните региони на Балканите. Инициативата за популяризиране на огромното разнообразие от бяло сирене и кашкавал, произвеждани в региона, беше подкрепена от Европейския съюз със 700 хил. евро.

„До дни страната ни трябва да го подпише“, заяви на международната конференция Стефан Спасов от Министерството на земеделието.

В края на октомври 2019 г., МИГ Балчик – Генерал Тошево се включи като партньор, заедно с още 3 Български МИГ-а в Международния проект Кажи сирене – Балканско сирене“.

Балканските страни имат традиции в производството на сирене и са известни като произвеждащи едни от най-добрите сирена (различни видове), които са известни по всички кътчета на света.

Местните продукти, вариращи от обикновено, меко или полутвърдо сирене до деликатесни сирена, са уникални, редки и изключително вкусни.

Движението на Балканските народи през вековете и хранителните им навици, са довели до създаването на много подобни сирена на различни места по света. Всички Балкански страни произвеждат бели сирена – традиционни/ тип фета, така и жълти сирена тип кашкавал / касер.

Разликата между традиционното/местно и промишлено производство са локалните микроорганизми, отговорни за ферментацията, които придават този специален „Балкански“ вкус.

Модернизирането и подобряването на хигиенните условия в мандрите, намалява биоразнообразието на микроорганизмите, което в крайна сметка води до стандартизирани сирена на международно ниво.

На Балканите, където все още има висок процент традиционно/местно производство на сирене, ще срещнем производители на сирене, които произвеждат сирене без използването на т.нар. “търговски/комерсиални култури“ и по този начин в техните продукти има микроорганизми, създаващи разнообразие на продуктите и улавящи уникалността на територията, начин на производство и приноса към здравето.

Обичайните провинциални и планински райони на производство, дават шанс за алтернативни туристически продукти: открийте местни сирена, посетете мандри и местни производители, комбинирайте продукти като сирене и вино, опитайте местни рецепти и гастрономия, посетете събития и фестивали.

Запознавайки туристите и местните общности в редица страни с уникалните, редки или трудни за откриване сирена, заедно със завладяващите им „истории“, проектът ще създаде и популяризира мита за „Балканските сирена“ , който датира още от древността