Начало Бизнес Олиото поскъпва с 30% заради ниските добиви на слънчогледа, гони 3 лева...

Олиото поскъпва с 30% заради ниските добиви на слънчогледа, гони 3 лева литъра

В Добруджа земеделците отчитат среден добив от 186 кг/дка за областта и е по-нисък от този за страната, който е 202 кг/дка. Обичайно от маслодайната култура в областта се получават над 300 килограма от декар. От някои полета в област Добрич тази година е прибирана реколта от 80-100 кг/дка, коментира агроном.

Според зърнопроизводителите в Добруджа тази година добивите са  катастрофални. Те са с 50 до 80% са по-ниски добивите в сравнение с нормална година.

Очакванията са цената на олиото да се установи около 3 лева за литър, а слънчогледът да стигне до 1000 лева за тон.

До края на август във фабрика за производство на олио „Клас олио“ в с. Карапелит са купували тон слънчоглед за 600 лева за тон, сега под 800 лева няма.

„Основният доставчик на слънчоглед в световен мащаб, са страните от Черноморския басейн – България, Румъния, Украйна, Русия и навсякъде наблюдаваме изключително по-малка жътва в сравнение със стандартната, която е причината за по-високата цена на суровината“, коментира пред БТВ Георги Веселинов – търговски директор на фабриката в с. Карапелит.  Според него обаче „Няма да видим рекордна цена на рафта. Все пак има определен праг на цената, който е поносим“.

Независимо от по-малкото производство на слънчоглед, недостиг на олио в магазините няма да има. За това е категоричен изпълнителният директор на „Клас олио“ Ерхан Фикрет.

Пред Про Нюз Добрич той коментира, че поскъпването на олиото е в резултат на комплекс от фактори – ниски добиви, влошено качество на земеделската продукция. По думите му обаче проблемът излиза извън границите на България. Не се дължи само на сушата в нашата страна, а в целия Черноморски басейн. Това определя съответно високата изкупна цена на слънчогледа и цената на готовия продукт.

Изкупната цена на маслодайната култура се е увеличила с 40 %. „Обичайно  това се случва в края на стопанската година – през пролетно-летните месеци, когато сме много далеч от жътва, а сега се случи по време на жътва“, коментира Ерхан Фикрет. Другата тенденция тази година е, че вносът вече изпреварва износа. Импортът е от Румъния, Русия и Молдова.

Изпълнителният директор на „Клас олио“ изрази надежда пазарът да се стабилизира. Но не очаква цената на суровината и на крайния продукт да се понижат. „По-ниска цена би била спекулативна. Трябва да свикнем с цена от 3 лева на олиото на рафта. Такава е и цената в европейски мащаб“, добави той.

Статистиката сочи, че годишно един възрастен човек в България ползва по 10-12 литра олио.