Начало Новини Фермерският пазар в Добрич помага на ферма, изгубила в пожар фуража за...

Фермерският пазар в Добрич помага на ферма, изгубила в пожар фуража за животните си

На Фермерския пазар в Добрич се събират дарения за ферма, която преди дни изгуби в пожар храната за животните си. Огънят пламна в стопанството на Данаил и Дарина Николови – това е  ферма „Овчарника“, намира се до варненското село Доброглед и е сред основателите на добричкото изложение. През изминалия уикенд там бяха изпепелени 150 тона люцерна и слама – цялата зимнина за 70 крави и 250 овце. За щастие, никое от животните не е пострадало.

Кутията за дарения е поставена в началото на пазара. Даряват и посетителите, и фирмите-изложители, казаха организаторите от „Хранкооп“. Те апелират фермата да бъде подпомогната – приемат се и средства, и храна, и идеи.

„Пожарът поставя под въпрос оцеляването им през зимата и съществуването на фермата като цяло. Данаил и Дарина Николови са добри и работливи хора, едни от основателите на Фермерския пазар в Добрич. Молим за вашето съдействие – който както може да помогне, с готова храна за животните (груб фураж – люцерна, сено, слама), средства за закупуване на храна, или просто купувайте от продукцията им! В кутията за дарения се събират средства за храна на животните. Банковата сметка на Дарина Николова е BG29STSA93000022612402 в ДСК“, е апелът на „Хранкооп“.

Ферма „Овчарника“ е семейно стопанство, създадено през 2004 година. Там се произвеждат млечни продукти от собствените животни по стари български рецепти – прясно осолено и неосолено козе сирене, пресен кашкавал, зряло краве и овче сирене, извара, сметана, краве масло, домашни кисели млека. Продуктите са без никакви подобрители и консерванти. Във фермата се отглеждат кози и каракачански кучета.